Επιλογή Σελίδας

Ακτινίδιο

Η ακτινιδιά, επειδή είναι φυτό επιπολαιόριζο, θα πρέπει να έχει να έχει στη διάθεσή της, στα ανώτερα στρώµατα του εδάφους, όλα τα θρεπτικά στοιχεία που της χρειάζονται. Η ακτινιδιά εμφανίζει πολύ μεγάλες ανάγκες σε Άζωτο και Κάλιο. Το επόμενο αξιοπρόσεχτο στοιχείο είναι το ασβέστιο. Οι ποσότητες που προσλαμβάνει η ακτινιδιά σε ασβέστιο είναι περίπου ίδιες με αυτές του αζώτου. Επιπλέον στοιχεία που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ακτινιδιά είναι το χλώριο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το βόριο.

an thr akt

ΑΖΩΤΟ

Η ακτινιδιά χρειάζεται περίπου το 65% του αζώτου στο σκάσιμο των οφθαλμών και το υπόλοιπo σε μία ή δύο δόσεις Άνοιξη και Καλοκαίρι. Υπερβολές στην αζωτούχο λίπανση οδηγούν σε περίσσεια αζώτου (σύνηθες φαινόμενο στη χώρα μας) με σοβαρές επιπτώσεις:

 • Στην ποιότητα και κυρίως στην συντηρησιμότητα των καρπών.
 • Στην ευπάθεια των δένδρων στις χαμηλές θερμοκρασίες.
 • Στην μείωση του επιπέδου της βιταμίνης C.

ΦΩΣΦΟΡΟΣ

Ο φώσφορος στην ακτινιδιά:

 • Πρωιμίζει την παραγωγή.
 • Βελτιώνει την γονιμότητα και την καρποφορία.

 ΚΑΛΙΟ

Η τροφοπενία καλίου είναι η πιο συχνή στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς, δεδομένου ότι αυτό το στοιχείο προσλαμβάνεται από την ακτινιδιά σε μεγάλη ποσότητα. Το κάλιο βοηθά τα φυτά της ακτινιδιάς να αντιμετωπίζουν την έλλειψη νερού ή έντονες ξηροθερμικές καταστάσεις αλλά και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Επίσης βοηθά την ακτινιδιά να δίνει μεγαλύτερη παραγωγή ανά στρέμμα και καρπούς με μεγαλύτερο βάρος.  

ΧΛΩΡΙΟ

Το χλώριο χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες από την ακτινίδιά. Το χλώριο δρα κατά πολλών ασθενειών προσδίδοντας αντοχή στην ακτινιδιά κατά των μυκητολογικών και βακτηριακών προσβολών.

ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Το ασβέστιο στην ακτινιδιά βελτιώνει την ποιότητα των ακτινιδίων και αυξάνει την συντηρησιμότητα τους.

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Οι περισσότερες περιπτώσεις ανεπάρκειας μαγνησίου παρατηρούνται σε χρονιές που επικρατούν έντονες βροχοπτώσεις κατά το χειμώνα και την άνοιξη. Ανεπάρκεια σε μαγνήσιο συνεπάγεται μειωμένη παραγωγή ανά στρέμμα.

ΣΙΔΗΡΟΣ

Ο σίδηρος ενισχύει την παραγωγή χλωροφύλλης με αποτέλεσμα τα φυτά να είναι πιο δυνατά, και πιο παραγωγικά.

ΒΟΡΙΟ

Το βόριο στην ακτινιδιά ευνοεί την καλύτερη γονιμοποίηση των άνθεων, άρα επιδρά άμεσα στην παραγωγή των φυτών.

pr lip akt

Επιλέγοντας Nutrimore 20-10-15+2MgO+1Fe+0,7Zn ή Nutrimore 15-15-15 κ.α. στην βασική λίπανση της ακτινιδιάς:

 •  Όσο άζωτο πληρώνεις φτάνει στα φυτά. Τα Nutrimore δεν περιέχουν νιτρικό άζωτο το οποίο συνήθως εκπλένεται πριν το αφομοιώσουν τα φυτά. Επίσης αποφεύγεις τις απώλειες αζώτου λόγω εξαέρωσης των κοινών λιπασμάτων ουρικού αζώτου.
 • Λόγω της παρουσίας του παρεμποδιστή Agrotain, τα Nutrimore παρέχουν ομαλή και παρατεταμένη θρέψη με άζωτο που καλύπτει πλήρως όλα τα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης της ακτινιδιάς.
 • Παρέχεις φώσφορο πάνω από 95% υδατοδιαλυτό άρα διαθέσιμο για τα φυτά.
 • Δίνεται η δυνατότητα για επιλογή τύπων που περιέχουν κάλιο από χλωριούχο κάλιο.

Επιλέγοντας NUTRIMORE N-PLUS ή NUTRIMORE WINNER κ.α. στην επιφανειακή λίπανση της ακτινιδιάς κερδίζεις:

 • Μηδενικές απώλειες σε άζωτο.
 • Ρίχνεις έως και 50 % λιγότερα κιλά λίπασμα σε σχέση με την Νιτρική Αμμωνία, την ΑΝΑ κ.α.
 • Τουλάχιστον 30% λιγότερα κιλά λιπάσματος σε σχέση με την κοινή ουρία και την απλή ουροθειϊκή.
 • Ομαλή και παρατεταμένη θρέψη – Δυνατότητα για εφάπαξ επιφανειακή εφαρμογή.
 • Άμεση θρέψη με άζωτο.

Τελικά με τα NUTRIMORE παρέχεις περισσότερη και καλύτερη θρέψη συνδυάζοντας οικονομία και ευελιξία. Όπως αποδεικνύει 2ετής έρευνα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας με λιπάσματα NUTRIMORE αντί για κοινά χημικά λιπάσματα καλλιέργειες τρέφονται καλύτερα και ανταποδίδουν με τουλάχιστον 10% αύξηση σοδειάς!

Προτεινόμενα προϊόντα: