Σιτάρι
Υψηλές αποδόσεις στα σιτηρά! Καλλιεργούμε το μέλλον μας με NUTRIMORE
Η περίοδος σποράς σιταριού πλησιάζει χρονικά, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες σε μεγάλο βαθμό. Η διαδικασία προετοιμασίας της καλλιεργούμενης γης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την βασική λίπανση του σιταριού. Το κόστος του λιπάσματος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και όπως διαφαίνεται με τις παρούσες συνθήκες, ενδεχομένως να διατηρηθούν οι ανοδικές τάσεις. Κατά αυτόν τον τρόπο, γίνεται αντιληπτό ότι η εύρεση και υιοθέτηση ορθών οικονομικών, στοχευμένων και αποδοτικών καλλιεργητικών τεχνικών είναι επιτακτική.
Η στοχευμένη και ορθή χρήση λιπασμάτων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αποδοτικότητα των καλλιεργειών. Πολλές φορές, παρατηρείται το φαινόμενο ότι η επιλογή του λιπάσματος γίνεται με βάση την τιμή του σακιού αγνοώντας πολλές βασικές πληροφορίες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το «φθηνό» σακί δεν αποδεικνύεται οικονομικό. Το παραπάνω φαινόμενο εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους για την πορεία της καλλιέργειας. Συνήθως, τέτοιου είδους προϊόντα περιέχουν μορφές αζώτου που οδηγούν σε μεγάλες απώλειες και φώσφορο σε μορφές μη υδατοδιαλυτές. Επίσης, το «φθηνό» σακί εγκυμονεί τον κίνδυνο να περιέχει λίγες μονάδες θρεπτικών στοιχείων, αυξάνοντας ,κατά αυτόν τον τρόπο, τον συνολικό όγκο λιπάσματος που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της καλλιέργειας. Παράλληλα, ένα «φθηνό» σακί αραιού τύπου αυξάνει κατά πολύ το συνολικό κόστος παραγωγής, καθώς η διασπορά του στο χωράφι μεγαλύτερο όγκου λιπάσματος απαιτεί περισσότερες εργατοώρες και κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας καυσίμου. Συμπερασματικά, η επιλογή του «φθηνού» σακιού είτε δεν καλύπτει τις ανάγκες καλλιέργειας έχοντας σαν αποτέλεσμα τις μειωμένες αποδόσεις και τα μειωμένα έσοδα κατά την συγκομιδή, είτε αποδεικνύεται δαπανηρή σπαταλώντας πόρους όπως καύσιμα και εργατοώρες.
Για αυξημένη απόδοση σοδειάς και παράλληλη μείωση κόστους καλλιέργειας, Καλλιεργούμε το μέλλον μας με Nutrimore της εταιρείας Gavriel.
Μηδενικές απώλειες Αζώτου. Μέγιστη απόδοση των χρημάτων που δαπανήθηκαν:
Τα περισσότερα χημικά λιπάσματα όπως το 20-10-0, 16-20-0, 20-20-0 κ.α. περιέχουν υψηλό ποσοστό νιτρικού αζώτου. Το νιτρικό άζωτο, ξεπλένεται πολύ γρήγορα. Από την σπορά μέχρι το φύτρωμα μεσολαβούν τουλάχιστον 15-20 ημέρες, συνεπώς το νιτρικό άζωτο δεν φτάνει στο σιτάρι ποτέ. Επίσης, λιπάσματα που περιέχουν κοινή ουρία όπως τα κοινά blending, χάνουν, λόγω εξαέρωσης της αμμωνίας, 30-50% του ουρεϊκού αζώτου που περιέχουν, από τις πρώτες μέρες της εφαρμογής. Για κάθε τρεις μονάδες αζώτου που δεν φτάνουν στο φυτό η παραγωγή μειώνεται 100 κιλά/στρέμμα.
Τα προϊόντα NUTRIMORE αποτελούν μία ολοκληρωμένη σειρά σταθεροποιημένων λιπασμάτων ενισχυμένων με τον σταθεροποιητή ουρεάσης AGROTAIN. Περιέχουν κυρίως ουρεϊκό άζωτο, το οποίο είναι σταθεροποιημένο, εκμηδενίζοντας τις απώλειες του αζώτου κατά την εξαέρωση της αμμωνίας, και ένα μέρος αμμωνιακού αζώτου. Αντιθέτως, δεν περιέχεται νιτρικό άζωτο όπου σε μεγάλο βαθμό ξεπλένεται και οδηγείται στον υδροφόρο ορίζοντα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε μηδενικές απώλειες, μεγιστοποίηση της απορρόφησης αζώτου και αύξηση σοδειάς κατά 10% τουλάχιστον.
Φώσφορος που δεν φτάνει στα φυτά είναι σπατάλη: Η δεύτερη παγίδα αφορά στο φώσφορο καθώς πολλά λιπάσματα περιέχουν φώσφορο χαμηλής υδατοδιαλυτότητας. Τα φυτά απορροφούν μόνο τον υδατοδιαλυτό φώσφορο. Τα NUTRIMORE περιέχουν φώσφορο 95% υδατοδιαλυτό, έτσι πετυχαίνουμε άριστη ανάπτυξη της ρίζας και ανάπτυξη εύρωστων φυτών με ανθεκτικότητα στις ασθένειες.
Επιπλέον τα NUTRIMORE περιέχουν υψηλό ποσοστό θείου, στοιχείο που ενισχύει την αξιοποίηση του αζώτου και την παραγωγή πρωτεΐνης, βελτιώνει την ποιότητα του σιταριού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την αύξηση της κερδοφορίας κατά την συγκομιδή.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα φυτά αντιλαμβάνονται μονάδες θρέψης και όχι κιλά λιπάσματος.
Τα NUTRIMORE παρέχουν πυκνούς τύπους λιπάσματος. Για παράδειγμα, σε ένα χωράφι 500 στρ. που θα πέσουν 20 κιλά/στρέμμα 16-20-0 θα χρειαστούν 10 τόνοι λίπασμα ενώ εάν χρησιμοποιηθεί λίπασμα NUTRIMORE 20-24-0 θα πρέπει να ρίξουμε 13,5 κιλά/στρέμμα άρα 6,75 τόνους λιπάσματος συνολικά. Το κόστος λίπανσης με NUTRIMORE είναι 15-20% χαμηλότερο σε σχέση με λιπάσματα που ξεγελούν με την φθηνή τιμή ανά σακί.
Επιλέγοντας πυκνούς τύπους NUTRIMORE, όλες οι μονάδες θρέψης που πληρώνουμε φτάνουν στα φυτά. Συμπερασματικά, με λιγότερα κιλά, μειώνουμε το κόστος λίπανσης και παράλληλα αυξάνουμε την απόδοση τουλάχιστον κατά 10%.
Για οικονομική και αποδοτική καλλιέργεια στα σιτηρά δε θέλει κόπο, θέλει NUTRIMORE!